1. Home Brother
  2. Podpora
  3. Navodila: splošno
  4. Kako deluje termični tiskalnik?
A Brother label printer on a desk using thermal printing technology to print a medium sized white label with black text.

Kako deluje termični tiskalnik?

Termični tiskalniki za izdelavo nalepk in oznak na papirju, traku, ribonu ali drugih materialih uporabljajo namesto črnila toploto. Obstajata dve vrsti termičnega tiskanja – neposredno termično in s termičnim prenosom.

Neposredno termično tiskanje je postopek, ki proizvaja izpisano sliko s selektivnim segrevanjem termičnega papirja, ko papir prehaja termično tiskalno glavo. Toplotno občutljiv papir se na segrevanih območjih obarva črno, s čimer se ustvari zahtevana slika.

Tiskanje s termičnim prenosom uporablja za izdelavo trpežnih, dolgotrajnih slik ogrevan ribon. Ta proces je znan po ustvarjanju zelo trpežnih izpisov, odpornih proti madežem. Zaradi tega so termični tiskalniki postali priljubljena izbira za izdelavo dolgotrajnih nalepk in črtnih kod, enostavnih za skeniranje, pa tudi računov, vstopnic, zapestnih trakov, kuponov, imenskih priponk, in še veliko več.

Nalepke in oznake so prisotne povsod, tako v zasebnem kot poklicnem življenju. Najsi gre za dom, pisarno, trgovino, skladišče ali druge objekte – termične nalepke so nujno potrebne v številnih poslovnih sektorjih, vključno s transportom in logistiko, maloprodajo, zdravstvom in sledljivostjo hrane. V času, ki prinaša povsem nov sklop izzivov, ko gre za varno in učinkovito delo na delovnem mestu, še nikoli ni bilo tako pomembno, da imate hiter dostop do nalepk, ki pomagajo pri obveščanju. Če potrebujete visokokakovostne, stroškovno učinkovite nalepke, ki so trpežne (tiskanje s termičnim prenosom) ali idealne za aplikacije s kratkim rokom uporabnosti (neposredno termično tiskanje), potem je termično tiskanje odlična izbira.

Kako deluje termični tiskalnik nalepk?

Neposredno termično tiskanje uporablja papir s termokromnim premazom, tiskanje s termičnim prenosom pa toplotno občutljiv ribon, kar je zaželena možnost za dodatno vzdržljivost.

Tiskalniki s tehnologijo termičnega prenosa vsebujejo tiskalno glavo iz drobnih ogrevanih iglic – po eno za vsako slikovno piko – ki jih nadzoruje mikroprocesor, ki določa, katere iglice so potrebne za oblikovanje določene slike. Segrete iglice talijo in prenašajo črnilo na osnovi voska ali smole z ribona na prazno površino, ne glede na to, ali gre za papir, plastiko ali drug material.

Obstajajo tri glavne vrste črnil za termični prenos – voščena, voščeno-smolnata in smolnata. Vsako ima svoje značilnosti, zato je treba poznati razlike. Vosek je dolgotrajen, vendar morajo tako izpisane nalepke ostati suhe, saj so občutljive na olja, kemikalije in abrazivna sredstva. Kombinacija voska in smole je bolj trpežna kot vosek sam in se pogosto uporablja za natančnejše slike. Na koncu je tu še čista smola, ki je najbolj odporna. Tovrstne nalepke, odporne proti vodi in UV-žarkom, nudijo večjo zaščito pred kemikalijami in olji. V nasprotju z voščenimi in voščeno-smolnatimi jih ni mogoče uporabiti na papirju, vendar so zasnovane za taljenje na vinil, poliester, polipropilen in druge materiale za izdelavo zelo trpežnih nalepk in oznak za panoge, kot so avtomobilska, pomorska, letalska, transportna in inženirska.

Vaša izbira črnila bo seveda odvisna od vaših poslovnih ali osebnih potreb, enako velja za material, na katerega želite tiskati. Brother ponuja širok izbor medijev za tiskanje kot tudi nalepke po meri, ki ustrezajo vsem vašim potrebam po označevanju. Od neverjetno trpežne serije P-touch do barvnih, namiznih in prenosnih modelov – na voljo so termični tiskalniki nalepk za vsako opravilo.

Kakšne so prednosti termičnega tiskalnika nalepk?

Ena izmed največjih prednosti termičnega tiskanja je, da niste omejeni le na tiskanje na papir. Glede na vašo potrebo lahko termični tiskalniki nalepk uporabljajo različne trakove, ribone in materiale, kot so plastika, najlon, poliester in vinil, ter celo termoskrčljive cevke. Posledično so zelo prilagodljivi in primerni za številne panoge in različne namene.

Obstojnost ostaja eden izmed dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri nekaterih aplikacijah termičnih tiskalnikov nalepk. Nalepke, izdelane s termičnim prenosom, so veliko bolj trpežne kot izpisane s črnilom na papirju. Črnilo lahko curlja, se razmaže in zbledi zaradi časa in vremenskih vplivov, termični izpisi pa so veliko bolj odporni, še posebej pri uporabi čiste smole, npr. v kombinaciji z laminiranim materialom.

Brotherjeve edinstvene nalepke P-touch (TZe) s posebno laminirano zgornjo plastjo trajajo več let tako v zaprtih prostorih kot na prostem in so bile strokovno zasnovane za odpornost proti vodi, UV-sevanju, kemikalijam, močnemu drgnjenju in ekstremnim temperaturam.

Kako dolgo traja termično tiskanje?

Neposredni termični izpisi, izdelani na termoobčutljivem materialu, lahko po dolgotrajni izpostavljenosti sončni svetlobi ali vročini zlahka zbledijo. Torej, če iščete dolgotrajne izpise, ki ostanejo čitljivi več let, neposredno termično tiskanje ne bo primerno za vaše opravilo.

Čemu služijo termični tiskalniki?

Termični tiskalniki nalepk podpirajo široko paleto medijev, vključno s papirjem, plastiko in kompozitnimi materiali. Prav tako so najboljša izbira, ko gre za izdelavo jasnih črtnih kod, ki jih je mogoče enostavno skenirati, kar je bistvenega pomena za vsako poslovno uporabo. Termični tiskalniki nalepk, kot sta Brotherjevi vodilni seriji QL in TD, so za največjo prilagodljivost optimizirani za delo z najnovejšo računalniško in mobilno tehnologijo, vključno s pametnimi telefoni, tablicami ter opremljeni z brezžično in Bluetooth povezljivostjo. Uporabite lahko tudi aplikacije za oblikovanje nalepk za namizne računalnike in mobilne naprave ter komplete za razvoj programske opreme (SDK) za integracijo termičnih tiskalnikov v lastne aplikacije, kar je priporočljivo, če želite prilagoditi nalepke svojim potrebam.

Brotherjevi nagrajeni termični tiskalniki ponujajo stroškovno učinkovit izpis velikih količin nalepk z izjemno trpežnostjo in učinkovitostjo. Z več kot 30-letnimi izkušnjami pri razvoju profesionalnih tiskalnikov nalepk lahko Brother izpolni vse vaše potrebe glede označevanja.

Če razmišljate o termičnem tiskalniku za poslovno ali osebno uporabo, si najprej oglejte našo paleto profesionalnih tiskalnikov nalepk serije QL-800 neprekosljive hitrosti, povezljivosti in vsestranskosti, vključno z možnostjo tiskanja dvobarvnih nalepk v črni in rdeči barvi, ali pa naše tiskalnike TD in TJ za izpis velikih količin. Za jasne in stroškovno učinkovite nalepke, ki jim lahko zaupate, so termični tiskalniki nalepk z razlogom številka ena.

 

Več iz Navodila: splošno

Mogoče vam bo všeč tudi

Nazaj na vrh