1. Home Brother
  2. Podpora
  3. Navodila: kategorija tiskalnikov
  4. 5 načinov za zaščito brezžičnega tiskalnika
Slika brezžičnega tiskalnika za domače omrežje, ki je zaklenjen in obdan z verigami

5 načinov za zaščito brezžičnega tiskalnika

Ne glede na to, ali ste lastnik podjetja ali zaposleni, je vaš delovni teden verjetno sestavljen iz časa, preživetega v pisarni, in časa, preživetega doma. Da bi bilo hibridno delo uspešno, mora biti na voljo ustrezna tehnologija.

Vzemimo na primer brezžične tiskalnike. Seveda imajo številne prednosti, kot so upravljanje, posodabljanje in odpravljanje težav na daljavo.

Toda vaš brezžični tiskalnik je lahko potencialni šibki člen v domačem omrežju, če ga ne zaščitite pravilno. Tukaj si lahko ogledate, kako zavarovati brezžični tiskalnik v petih preprostih korakih.

1. Zavarujte vrata tiskalnika

To so dostopne točke programske opreme, ki se uporabljajo za povezavo zunanjih naprav s tiskalnikom. Brezžični tiskalnik ima vrsto vrat, zasnovanih za različne naprave, a številnih izmed njih sploh ne uporabljate.

Vsa nezavarovana vrata so potencialna grožnja za vdor. Pri delu na daljavo morate zapolniti te vrzeli v varnostni obrambi. To lahko storite preprosto tako, da onemogočite vsa vrata, ki jih ne uporabljate, in sicer prek nastavitev tiskalnika, pri čemer ohranite odprta samo vrata, ki jih uporabljate. Za informacije o tem, kako to storiti, poglejte v uporabniški priročnik naprave.

2. Posodobite vdelano programsko opremo tiskalnika

Vdelana programska oprema je programska oprema, ki poganja vaš tiskalnik. Vsebuje lahko nepredvidene pomankljivosti, ki omogočajo nepooblaščen dostop do vašega tiskalnika in omrežja.

Proizvajalec tiskalnika bo verjetno redno posodabljal vdelano programsko opremo tiskalnika za odpravljanje tovrstnih pomanjkljivosti, a morate biti vseeno pozorni. Redno posodabljajte vdelano programsko opremo tiskalnika, da izkoristite vse nove zaščite proizvajalca. Vdelano programsko opremo lahko posodabljate ročno prek nadzorne plošče tiskalnika, vendar je bolj preprosto, če omogočite samodejne posodobitve.

3. Uporabite požarni zid

Požarni zidovi kot omrežna varnostna programska oprema so učinkovit varnostni korak, ki lahko zaščiti vaš računalnik in druge omrežne naprave, ki jih uporabljate. Požarni zid bo spremljal vhodne in izhodne podatke ter blokiral oblike dostopa, ki ne ustrezajo določenim varnostnim protokolom.

Pred uporabo brezžičnega tiskalnika se prepričajte, da ima požarni zid. V tiskalniku ali računalniku je morda na voljo vnaprej nameščen požarni zid. V nasprotnem primeru boste morali namestiti požarni zid drugega proizvajalca. Če o tem niste prepričani, se obrnite na oddelek v svojem podjetju, oodgovoren za brezžični tiskalnik.

4. Spremenite privzeto geslo tiskalnika

Vaš tiskalnik bo morda zahteval uporabniško ime in geslo za brezžični dostop. Privzeto uporabniško ime in geslo sta verjetno nastavljeni kot standardni. Ne pozabite, da sta lahko znani nepooblaščeni osebi, kar pomeni, da morate pri prvi nastavitvi in namestitvi brezžičnega tiskalnika v nastavitvah nastaviti novo uporabniško ime in geslo.

Namesto uporabe obstoječe besede ali besedne zveze za svoje geslo ustvarite dolgo in močno geslo, ki vsebuje vsaj 12 znakov ter mešanico malih in velikih črk, številk in posebnih znakov.

5. Onemogočite omrežno tiskanje

Ko je tiskalnik povezan, je lahko izpostavljen napadu. Eden najboljših načinov za zaščito brezžičnega tiskalnika je, da onemogočite omrežno tiskanje tako, da prekinete povezavo s tiskalnikom. Posledično do njega ne more dostopati nobena druga naprava.

Ena izmed možnosti je, da omejite čas, ko je tiskalnik izpostavljen, in tako omogočite omrežno tiskanje samo, ko ga morate uporabiti. Če ste še posebej zaskrbljeni glede varnosti, lahko trajno onemogočite omrežno tiskanje in namesto tega povežete računalnik in tiskalnik prek kabla. Na nadzorni plošči tiskalnika bo običajno na voljo možnost onemogočanja omrežnega tiskanja. Vendar to ne bi smelo biti potrebno, če ste sledili vsem drugim korakom.

Poskrbite, da bo celotno domače omrežje varno za delo

Ne pozabite, da je tudi potem, ko sta domači računalnik in omrežje varna, enostavno spregledati druge omrežne naprave, kot so brezžični tiskalniki. Za učinkovito in varno hibridno delo mora biti vsaka omrežna naprava varna.

Viri
https://cybernews.com/security/printer-security/

Več iz Navodila: kategorija tiskalnikov

Mogoče vam bo všeč tudi

Nazaj na vrh