1. Home Brother
 2. Podpora
 3. Navodila: kategorija tiskalnikov
 4. Kako najti IP-naslov tiskalnika Brother
A desk with a Brother printer, laptop, and some stationery against an exposed brick wall and a large green plant on the right. Part of a bright window and a white chair is also visible.

Kako najti IP-naslov tiskalnika Brother

Tukaj pojasnjujemo, kaj je IP-naslov in kako ga najti z računalnikom Windows/Mac.

Kaj je IP-naslov na tiskalniku?

IP-naslov (Internetni protokol) tiskalnika je edinstvena kombinacija številk, dodeljenih napravi. Ta kombinacija številk omogoča tiskalniku komunikacijo prek omrežja, zato brez nje ne boste mogli dodati tiskalnika v omrežje za uporabo z več napravami na več lokacijah.

Tiskalniki Brother so zasnovani tako, da so preprosti za uporabo. Številni imajo brezžično funkcionalnost, ki vam omogoča povezovanje več naprav, ne da bi morali tiskalnik konfigurirati za delo v vašem določenem omrežju. V večini primerov morate tiskalnik samo povezati z brezžičnim omrežjem.

Obstaja nekaj načinov, kako najti IP-naslov tiskalnika. To je odvisno od tega, ali ima tiskalnik zaslon ali ne, in od operacijskega sistema računalnika, s katerim želite povezati tiskalnik.

Kako najti IP-naslov tiskalnika

Če ima tiskalnik ethernetna vrata in zaslon, je precej enostavno najti njegov IP-naslov. Z zaslonom za krmarjenje po meniju tiskalnika bi morali najti IP-naslov na strani z nastavitvami in informacijami o tiskalniku. Če zaslon tega ne prikazuje ali če tiskalnik nima zaslona, se morate povezati z računalnikom.

Kako najti IP-naslov na računalniku Windows:

 1. Ko tiskalnik povežete prek USB-ja, se v meniju Start sistema Windows pomaknite na nadzorno ploščo.
 2. Kliknite možnost »Ogled naprav in tiskalnikov« v kategoriji »Strojna oprema in zvok«.
 3. Poiščite svoj tiskalnik v razdelku »Tiskalniki in faksi«; preverite, ali ste izbrali pravi tiskalnik tako, da preverite ime in številko modela tiskalnika.
 4. Z desno miškino tipko kliknite ikono tiskalnika in v meniju izberite »Lastnosti«.
 5. V meniju z lastnostmi poiščite zavihek »Splošno« in nato polje »Lokacija«. Številke, prikazane na desni strani tega polja, sestavljajo IP-naslov tiskalnika.

Kako najti IP-naslov na računalniku Mac:

 1. Kliknite »Sistemske nastavitve« na začetnem zaslonu vašega Mac-a.
 2. V novem oknu kliknite možnost »Natisni in faksiraj«.
 3. Poiščite tiskalnik na zavihku 'Tiskalniki' in preverite, ali ste izbrali pravi tiskalnik, tako da preverite številko in ime modela.
 4. Ko je izbran pravi tiskalnik, kliknite »Možnosti in potrošni material«. Na novem zaslonu se prikaže IP-naslov tiskalnika.

Ne glede na operacijski sistem, ki ga uporabljate za iskanje IP-naslova tiskalnika, morate te številke natančno zabeležiti. Te številke lahko nato uporabite za konfiguracijo tiskalnika za delo v zasebnem omrežju ali za pomoč pri diagnosticiranju težav s povezljivostjo v prihodnosti. Čeprav je pri večini sodobnih tiskalnikov povezljivost preprosta, je vedno dobro, da si zabeležite IP-naslov tiskalnika za prihodnjo uporabo.

Če pa iščete tiskalnik, ki bo povsem v skladu z vašimi potrebami, pojdite do izbirnika izdelkov in poiščite popolno napravo zase.

Več iz Navodila: kategorija tiskalnikov

Mogoče vam bo všeč tudi

Nazaj na vrh