Kaj počne skener?

Kako deluje skener? Katere vrste naprav so na voljo za nakup?

Skenerji so stalnica v službi in doma, zato je digitalizacija najrazličnejših dokumentov preprosto opravilo. Toda, kako uporabljati skener? In katere vrste naprav so na voljo za nakup?

Zakaj uporabljamo skenerje za kopiranje dokumentov?

Živimo v digitalnem svetu, kjer je shranjevanje in izmenjava informacij ključnega pomena tako doma kot na delovnem mestu. Pomembne dokumente lahko kopirate in shranite, kar omogoča iskanje in urejanje tiskanih kopij kot še nikoli prej, hkrati pa z digitalizacijo in arhiviranjem zmanjša porabo papirja. Tehnologija skeniranja je omogočila revolucijo v upravljanju dokumentov, toda kako natančno deluje?

Kako delujejo skenerji

Skenerji delujejo tako, da osvetlijo sliko, dokument ali predmet. Preprosto povedano, odbita svetloba se nato prek zrcal in leč usmeri na fotoobčutljivo tehnologijo ter pretvori v elektronske podatke, ki se uporabljajo za oblikovanje digitalne kopije izvirnika.

Najnovejši skenerji najpogosteje uporabljajo tehnologijo Charged Pair Device (CCD) kot element za zaznavanje svetlobe, vendar pa obstaja nekaj različic te tehnologije, kot je šibkejši kontaktni slikovni senzor (CIS), kot bomo pojasnili. CCD vsebuje svetlobno občutljive diode, imenovane fotositi, ki pretvarjajo fotone v elektrone. Čeprav je to ključni element tipičnega ploskega skenerja, bo naprava običajno vključevala tudi zrcala in leče.

Koncept skenerjev sega do zgodnjih telefotografij in faksimilnih naprav iz 19. stoletja, vendar je prvi pravi skener nastal šele v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja. To so bili bobnasti skenerji, ki so namesto CCD-jev uporabljali fotopomnoževalne cevi (PMT). Danes se CCD uporablja v večini skenerjev za vsakodnevno rabo, medtem ko so večji in dražji bobnasti skenerji PMT, ki imajo še vedno vodilno kakovost slike, zaradi višjih stroškov rezervirani za specializirano rabo.

Skenerji niso namenjeni samo dokumentom. Tehnologija se še naprej razvija in danes omogoča 3-D skeniranja za ustvarjanje fizičnih modelov predmetov. Seveda dokumenti ostajajo ena njihovih glavnih funkcij in današnji skenerji, poleg Brotherjevih, ponujajo najnovejše vrhunske funkcije, kot so inteligentna obdelava slik, napredno rokovanje s papirjem, žična in brezžična povezljivost, obojestransko skeniranje, zaslon na dotik, prenosni modeli za delo v gibanju in še več.

Katere vrste skenerjev so na voljo?

Izbirate lahko med številnimi možnostmi, od zmogljivih kompaktnih skenerjev, ko je prostor omejen, do namiznih skenerjev za digitalizacijo in skupno rabo dokumentov. Na voljo so tudi napredni profesionalni skenerji – za podjetja, ki obdelujejo večje količine dokumentov, in prenosni skenerji za delo v gibanju – tako je na voljo skener za vse domače in poslovne potrebe. to tehnologijo je mogoče vgraditi tako v samostojne skenerje kot v tiskalnik. Večfunkcijske naprave Brother lahko na primer tiskajo, kopirajo, faksirajo in skenirajo, zato so idealne za tiste, ki želijo povečati učinkovitost in produktivnost.

Z najnovejšimi skenerji še nikoli ni bilo lažje digitalizirati, shranjevati in deliti dokumentov in drugih informacij. Brother ima široko paleto strokovno zasnovanih modelov, ki ustrezajo vsem potrebam tako domače pisarne kot podjetja, vključno s kompaktnimi, profesionalnimi, namiznimi in prenosnimi skenerji. S pritiskom na gumb skenerja Brother lahko dokumente pretvorite v visokokakovostne digitalne datoteke.

Več iz Navodila: kategorija skenerjev

Mogoče vam bo všeč tudi

Nazaj na vrh