A black Brother MFC printer with a double-sided colour printed output and a hand seen picking the paper up

Kako tiskati obojestransko | Brother

Obojestransko tiskanje, znano tudi kot dupleks, pomeni tiskanje dokumentov na obe strani enega lista papirja.

Obstaja cela vrsta zahtev za tiskanje doma ali v podjetju, kot je obojestransko tiskanje, ne glede na to, ali pripravljate poročila v pisarni ali ročno izdelujete darilne kartice doma.

Nenazadnje lahko obojestransko tiskanje opravite s katerim koli tiskalnikom ročno tako, da stran med tiskanjem obrnete. Da pa bi bilo opravilo veliko lažje, večina sodobnih naprav in računalniške programske opreme omogoča samodejno obojestransko tiskanje, tako da lahko te dokumente prejmete s klikom na gumb.

Toda kako lahko enostavno natisnete dve strani na enem listu? Odgovor je preprost: izberite napravo s pravo funkcionalnostjo. 

Ko iščete nov tiskalnik, razmislite o možnosti, ki standardno vključuje obojestransko tiskanje.

Kako tiskati obojestransko s tiskalnikom Brother?

Postopek tiskanja na obe strani papirja se nekoliko razlikuje glede na programsko opremo in napravo, ki jo uporabljate. Vaš tiskalnik vam morda to omogoča samodejno prek računalnika ali njega samega, v nasprotnem primeru boste morali obojestransko tiskati ročno, in sicer tako, da papir podate nazaj skozi napravo.

Samodejno obojestransko tiskanje

Obojestransko tiskanje v sistemu Mac:

 • Če imate odprt dokument, ki ga želite natisniti, pojdite v 'datoteka' in nato 'natisni' ali pa na tipkovnici pritisnite 'ukaz + P'.
 • V meniju za tiskanje kliknite na polje pod 'prednastavitve' in v spustnem meniju izberite 'postavitev'.
 • V tem meniju boste poleg možnosti 'obojestransko tiskanje' videli potrditveno polje, zato se prepričajte, da je potrjeno, če želite tiskati obojestransko.
 • Ko izberete to možnost, si jo bo računalnik zapomnil in prenesel v naslednje tiskalno opravilo, zato prekličite izbiro, če želite tiskati enostransko.

Obojestransko tiskanje v sistemu Windows:

 • Tiskalnik lahko nastavite na samodejno obojestransko tiskanje tako, da v meniju 'start' odprete okno 'nadzorna plošča'.
 • Na nadzorni plošči izberite možnost 'ogled naprav in tiskalnikov' pod zavihkom 'strojna oprema in zvok'.
 • V naslednjem meniju poiščite želeni tiskalnik, ga kliknite z desno miškino tipko in izberite 'lastnosti tiskalnika'.
 • V meniju z lastnostmi pojdite na zavihek 'nastavitve naprave' in izberite potrditveno polje 'enota samodejnega obojestranskega tiskanja', nato kliknite 'uporabi'.

Obojestransko tiskanje s programsko opremo:

Čeprav lahko tiskalnik nastavite na samodejno obojestransko tiskanje prek nastavitev računalnika, lahko to storite tudi ročno z različnimi paketi programske opreme. V programih Microsoft Office vam bo na primer predstavljen meni za tiskanje, ki vsebuje potrditveno polje za obojestransko tiskanje, če je tiskalnik združljiv. Pri tiskanju iz določene programske opreme najprej poiščite to možnost tiskanja, preden pošljete dokument v tiskanje, da vam ne bo treba brskati po lastnih nastavitvah tiskalnika.

Ročno obojestransko tiskanje

Če uporabljate tiskalnik ali računalnik, ki ne omogoča samodejnega obojestranskega tiskanja, lahko to storite ročno. To ni preveč težko, samo vstavite papir nazaj v napravo.

 • Odprite pladenj za papir. Naredite jasno oznako s svinčnikom v enem izmed dveh zgornjih kotov dokumenta, na strani, obrnjeni navzgor proti vam.
 • Za Windows in Mac pojdite v 'datoteke' in 'natisni', da povlečete navzgor meni možnosti tiskanja.
 • Ko preverite, ali je tiskalnik povezan, pojdite v polje 'natisni strani' in vnesite število vseh lihih strani v dokumentu, pri čemer jih ločite z vejicami (npr. za dokument z desetimi stranmi: 1, 3, 5, 7 in 9).
 • Izberite 'natisni' in prevzemite strani, ko so dokončane, pri čemer pazite, da jih ohranite v vrstnem redu.
 • Oglejte si svojo prvo stran, ki prikazuje oznako s svinčnikom, narejeno na začetku. Tako boste vedeli, s katero stranjo morate znova podati papir. Ne glede na to, na katero stran ste tiskali, boste morali znova vstaviti papir z označeno stranjo, obrnjeno navzdol, začenši s stranjo 1 na vrhu in nadaljevati po vrstnem redu navzdol.
 • Vrnite se v računalnik in nadaljujte s tiskanjem, tokrat pa v polje za izbiro strani za tiskanje (npr. 2, 4, 6, 8, 10) vnesite vse sode številke.
 • Izberite 'natisni' in prevzemite strani, ko so dokončane.

Prednosti obojestranskega tiskanja

Obojestransko tiskanje je lahko zelo koristno, ne glede na to, ali gre za pospešitev procesa tiskanja ali zmanjšanje celotne porabe oziroma izgube papirja v vašem podjetju, saj lahko:

 • Zmanjša stroške. Pri obojestranskem tiskanju boste vi ali vaše podjetje zmanjšali porabo papirja za kar polovico v primerjavi z enostranskim tiskanjem. Ker obojestransko tiskanje pospeši postopek tiskanja z izpisom dveh strani na enem listu, boste opazili tudi zmanjšanje porabe energije, kar bi lahko bilo koristno, če se naprava veliko uporablja v pisarni z veliko prometa.
 • Prihrani čas. S samodejnim obojestranskim tiskanjem manj časa čakate na izpis dokumentov, saj mora tiskalnik obdelati manj listov in dokonča obe strani hkrati.
 • Je boljše za okolje. Z zmanjšanjem količine odpadnega papirja in energije tiskalnika boste zmanjšali tudi vpliv na okolje. To lahko združite z Brotherjevo shemo za recikliranje kartuš in tonerjev za dodatno zmanjšanje vpliva na okolje, hkrati pa lahko reciklirate kateri koli papir, ki ga ne potrebujete več.

Tiskanje obojestranskih dokumentov je preprost postopek, možnost samodejnega tiskanja pa je privzeta funkcija pri večini naprav Brother.

Brother ima paleto stroškovno učinkovitih naprav s standardnim samodejnim obojestranskim tiskanjem. Naši modeli za obojestransko tiskanje so opremljeni z različnimi funkcijami, zaradi katerih so učinkoviti in enostavni za uporabo, modeli 3-v-1 in 4-v-1 pa ustrezajo vsem zahtevam po tiskanju doma ali v pisarni.

Več iz Navodila: kategorija tiskalnikov

Mogoče vam bo všeč tudi

Nazaj na vrh